Na Beogradskom sajmu u periodu od 25-28. 11. 2015. Održan je sajam ETNO HRANE I PIĆA, posvećen tradicionalnoj hrani i piću, kao i rukotvorinama i ruralnom razvoju.

Prof. dr Gorica Cvijanović je 27.11.2015. na galeriji hale 3 održala predavanje na temu „OČUVANjE ŽIVOTNIH RESURSA U FUNKCIJI POLjOPRIVREDNE PROIZVODNjE„

U utorak, 24.11.2015., doc. dr Nenad Đurić održao je predavanje iz oblasti ratarstke proizvodnje u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli.

Predavanju su prisustvovali profesori i učenici Poljoprivredne škole, kao i studenti Fakulteta za biofarming. Nakon održanog predavanja učenici i studenti su obišli ogledna polja i upoznali se sa celokupnom poljoprivrednom proizvodnjom koja se odvija na školskoj ekonomiji.

 

Danas 10.11.2015. je dr Olga Popović, PostDoc istraživač na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, održala predavanje na Fakultetu za biofarming, na temu: „Menadžment animalnog stajnjaka u cilju unapređenja održive poljoprivrede – izazovi i odgovor EU“.

Predavanju su prisustvovali profesori i učenici Poljoprivredne škole iz B. Topole, predstavnici Poljoprivredne stručne službe iz B. Topole, kao i naši studenti i profesor

 

 

 

 

 

U sklopu projekta ERASMUS PLUS gostujući profesor dr Bodnar Karolj, sa Univerziteta u Segedinu, održao je dva predavanja na Fakultetu za biofarming. Prvo predavanje je održano 03.11.2015. na temu: „Ishrana i odgajivanje kunića“, dok je drugo predavanje je održano 04.11.2015. na temu : „Zoohigijena, držanje i objekti u kunićarstvu“. Predavanju su prisustvovali student i profesori sa Fakulteta sa biofarming.

 

 

 

 

Polazeći od važnosti obezbeđivanja dovoljnih količina zdravstveno bezbedne hrane za potrebe potrošača, kao i izmene zakonske regulative u ovoj oblasti, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komoreBeograda, Zadružni savez Beograda i Razvojna akademija poljoprivrede Srbije – RAPS organizovali su okrugli sto dana 17.11.2015. goine u prostorijama Privredne komore Beograda na temu: „Značaj i uslovi proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane“. Jedan od uvodničara bila je prof. dr Gorica Cvijanović sa temom „Zaštita resursa u funkciji proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane“.

Dokumenta preuzmite OVDE.

Student doktorskih studija Fakulteta za biofarming Marko Jauković je kao predstavnik akreditovane laboratorije Jugoinspekta Beograd, kao član državne delegacije Republike Srbije koju su činili zvaničnici iz ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ministarstva zdravlja, predstavnici akreditovanih laboratorija, naučnih instituta i predstavnici proizvođača, boravio na seminaru „Seminar on Import and Export Agricultural Byproducts Inspection and Quarantine for Serbia“, u periodu od 07.08.2015. do 26.08.2015. boravio je u Narodnoj Republici Kini.

Seminar se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Narodne Republike Kine i Generalnog inspektorata za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Narodne Republike Kine u organizaciji Instituta za inspekciju, karantin i kvalitet iz provincije Jiangsu.

Svrha seminara je bila edukacija i upoznavanje sa regulativom i uslovima uvoza i izvoza Narodne Republike Kine u cilju unapređenja odnosa i proširenja saradnje u oblasti prehrambene proizvodnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U zvaničnoj prezentaciji ministarstva poljoprivrede kao jedna od obrazovnih ustanova koja se bavi edukacijom u oblasti poljoprivrede naznačen je  Fakultet za biofarming Bačka Topola.

  

Dokument preuzmite OVDE.

Docent Fakulteta za biofarming, Dr Milena Žuža, imala je priliku da učestvuje na seminaru pod nazivom: „Training Course on Greenhouse Vegetables Cultivation Techniques for Developing Countries in 2015“koji se održavao u Narodnoj Republici Kini u trajanju od 23. aprila do 06. juna 2015. godine.

Seminar je organizovao Centar za obuku trgovinskog odseka, dok je Ministarstvo trgovine Narodne republike Kine sponzorisalo ovaj seminar.

Docent našeg fakulteta je učestvovala na ovom prestižnom studijskom boravku uz preporuku dr Branislava Miščevića, redovnog profesora na Fakultetu za biofarming i uz svesrdnu pomoć i predusretljivost Milanke Stojaković, savetnika u Odeljenju za ekonomske odnose Privredne Komore Srbije, i Marije Ćulafić, savetnika u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji.

Svi troškovi studijskog boravka su u potpunosti bili pokriveni od kineske strane.

 

Zapažanja i impresije

(Milena Žuža)

 

Seminar je pohađalo ukupno 28 učesnika iz 10 zemalja Sveta (Istočnog Timora, Šri Lanke, Jamajke, Etiopije, Nigerije, Južne Afrike, Palestine, Kirgistana, Jordana i Srbije).

Cilj programa je bio upoznavanje:

-poljoprivrednog potencijala i razvoja

-novih tehnologija gajenja povrća u zaštićenom prostoru

-tipova i tehnika konstrukcije plastenika

-tipova i funkcija materijala za proizvodnju plastenika

-karakteristika i tehnologije kontrole sredine u zaštićenom prostoru

-uređenja i oblika gajenja povrća u zaštićenom prostoru

-tehnika i tehnologija gajenja u zaštićenom prostoru

-hidroponskih i aeroponskih tehnologija gajenja

-zaštite od bolesti i štetočina

-upravljanja navodnjavanjem i đubrenjem u zaštićenom prostoru

-gajenje gljiva

-proizvodnje rasada

– tehnike kalemljenja

-prepreka i rešenja za kontinualno rađanje u zaštićenom prostoru

-kontrole bakterijskih bolesti povrća

-kulture biljnog tkiva

-tehnologija prerade povrća

-ekonomskog, društvenog i poslovnog razvoja Kine

-kineskog jezika, kulture i istorije

Predavanja i praksa su se održavali svakodnevno u više različitih gradova (Peking, Tai’an, Linyin, Weifang, Qingdao, Jinan). Sva predavanja su održana na kineskom a bio je obezbeđen prevod na engleski jezik.

Predavači su bili eminentni profesori, naučnici i stručnjaci iz različitih institucija kao što su:

China Technology and Research Center for Storage and Processing of Fruit and Vegetable

Fruits and Vegetables Cold Chain Logistics Engineering Technology Research Center

Weifang Vocational College

The National Fruits and Vegetables Product Circulation and Safety Managing Industry Technology Innovation Strategic Alliance

Technology Promotion Center

Jinan Sanfeng Yinong Greenhouse Engineering

CTCF China National Supply and Marketing Cooperatives

Chinacoop Jinan Fruit Research Institute

Department of Commerce of Shandong Province

Praktični deo se sastojao od individualnog rada na pripremi medijuma, propagaciji biljaka putem kulture tkiva, sterilizaciji i inokulaciji eksplantata, razmnožavanju i gajenju gljiva, sejanju i kultivaciji rasada, nezi nakon sadnje, tehnikama kalemljenja.

Takođe, organizovane su stručne posete različitim institutima, univerzitetima, kompanijama, sajmovima, farmama i muzejima, kao što su:

Lanling International Vegetable Expo

Lanling Fungi Industry Demonstration Park

Linyi Agricultural Recource Market

Liaocheng Zhengxin Technology Park

Liaocheng Luxi Chemistry Group

Guofeng Agriculture Company

Qingzhou Huasheng Seeds Company

Lugeng Farm

The 15th China (Shouguang) International Vegetable Sci-tech Fair

Foton Lovol Company

Shouguang Greenhouse Construction Material Market

Shouguang Vegetable Logistics Market

Weifang Huatian Technology Company

Qingdao Changshengridian Solar Energy Company

Qingdao Hongzhu Agricultural Machinery Company

Shandong Academic Institute of Fruits and Vegetable

Sanfeng Greenhouse Engineering Company

China’s Agricultural Museum

Učesnicima je omogućen i višesatni razgovor sa farmerima koji imaju dugogodišnje iskustvo u gajenju povrća u zaštićenom prostoru.

Organizovane su i posete znamenitostima Kine kao što su: Dai Hram, Tai Planina, Huangdao Zlatna plaža, Qingdao Zoološki vrt, Qingdao Olimpijski Park, Veliki Kineski Zid.

Učesnici su imali obavezu da predstave svoju zemlju i prikažu stanje u poljoprivredi i na tržištu, zastupljenost upotrebe zaštićenog prostora u proizvodnji povrća, kao i mogućnost saradnje i realizacije projekata sa drugim zemljama učesnicima. Takođe, svi smo imali obavezu da predstavimo svoju tradiciju i kulturu.

Srbija je ocenjena kao najbolje predstavljena zemlja i svi učesnici kao i domaćini su bili oduševljeni i izrazili su želju da nas posete, kao i da ostvare poslovnu saradnju.

Osim naše zemlje, predstavila sam i Fakultet za biofarming, koji je pobudio veliko interesovanje, naročito zbog programa organske poljoprivredne proizvodnje.

Na kraju programa organizovana je ceremonija zatvaranja gde su učesnici dobili Sertifikat o uspešno završenom seminaru.

Sve što je naučeno i viđeno u toku seminara, kao i stečeni kontakti, poznanstva i prijateljstva čine ovaj studijski boravak neprocenjivim bogatstvom. Kina je izuzetno razvijena zemlja, koja i dalje napreduje i ostvaruje uspeh na svim poljima. U toku boravka u Kini stekla sam nova znanja, upoznala kinesku nauku, kulturu, i narod koji je veoma gostoljubiv, srdačan i izuzetno vredan i dobro organizovan.

Veliko hvala svima koji su mi omogućili ovaj odlazak u Kinu, a najviše hvala prof. dr Branislavu Miščeviću, redovnom profesoru Fakulteta za biofarming što me je preporučio za ovaj studijski boravak, kao i Milanki Stojaković, savetniku u Odeljenju za ekonomske odnose Privredne Komore Srbije i Mariji Ćulafić, savetniku u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji za pomoć da se ovo putovanje realizuje.

Dr Milena Žuža, docent

Fakultet za biofarming, Bačka Topola

Univerzitet Džon Nezbit, Beograd

11. sportska olimpijada radnika Vojvodine (SORV)  održana je 04.07.2015. godine u Srbobranu.

Fakultet za biofarming iz Bačke Topole, Univerzitet „Džon Nezbit“ predstavljala je Dragana Kaluđerović u tri discipline plivanja: leđno i dve štafete (mešovita i ženska). Naša plivačica je osvojila 3 medalje: dva srebra i jednu bronzu. S obzirom da je trener plivača za region Severna Bačka bila naša profesorka Gordana Dozet, Fakultetu je pripalo ukupno 5 medalja!

 

3. Maja 2015. Godine posle teške bolesti preminuo je naš dragi profesor,  dr. Janoš Berenji. Sahranjen je u rodnom selu, u Tordi 05.05.2015. godine.

Rođen je 1954. godine u Tordi (opština Žitište). Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je 1979. godine s prosečnom ocenom 9,69. Poslediplomske studije (magistraturu) na grupi Genetika i oplemenjivanje biljaka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu završio je 1985. godine, a doktorsku disertaciju je odbranio 1990. godine na istom fakultetu. U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad zaposlio se 1979. godine, i bavio se poslovima genetike, oplemenjivanja i semenarstva sirkova, prosa, konoplje, duvana i tikava. Od 1990. godine vršio dužnost upravnika Zavoda za hmelj, sirak i lekovito bilje ovog Instituta. Tokom 1985. godine obavio je šestomesečno naučno usavršavanje na više univerziteta u SAD. Tokom 1987. godine pohađao je tromesečni međunarodni kurs o primenjenom oplemenjivanju bilja u Vageningenu, Holandija. Tokom 2001. godine obavio je četvoromesečno studijsko putovanje u SAD, Kanadu i Meksiko. Od 1987. godine bio je predsednik Grupe za sirak EUCARPIA Sekcije za kukuruz i sirak. Učestvovao u nastavi na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Zemunu i na Korvinus univerzitetu u Budimpešti. Na tom univerzitetu izabran za počasnog doktora 2014. Godine. Član je Predsedništva Društva genetičara Srbije (od 2004.), bio je potpredsednik Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije (1994–2006), a za predsednika ove Sekcije biran je 2006. godine. Bio je predsednik akademskog saveta Vojvodine pod okriljem Akademije Nauka Republike Mađarske.

Na Fakultetu za Biofarming izabran u zvanje redovnog profesora . Bio je učesnik nekoliko projekata, I mentor diplomskih, master radova, kao I doktorskih disertacija. Objavio preko dve stotine naučnih radova, desetine knjiga I stručnih članaka. Izgubili smo jednog plemenitog čoveka, velikog naučnika I praktičara poljoprivredne struke!

Nek mu je večna slava!

Profesor Fakulteta za biofarming doc. dr Nenad Đurić, je sa saradnicima iz Instituta PKB Agroekonomik, dobio Godišnju nagradu Privredne Komore Beograda, za tehničko unapređenje u 2014. god., koje je od značaja za privredu Beograda i primenjivo u poljoprivrednoj proizvodnji. Nagrada je dodeljena na svečanosti 26.03.2015. god. u zgradi Skupštine grada Beograda. Nagradu su uručili predsednik Komore Milivoje Miletić, predsednik žirija i ministar za nauku i prosvetu Srđan Verbić.

Raspored preuzmite OVDE.

Raspored preuzmite OVDE.

Raspored preuzmite OVDE.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu od 19-20.11.2014. godine održana je naučna konferencija studenata sa međunarodnim učešćem pod nazivom: “OF THE 38th CONFERENCE OF AGRICULTURAL STUDENTS AND VETERINARY MEDICINE WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION”

Na konferenciji su učestvovali naši studenti sa usmenim prezentacijama svojih radova:

1. „THE POTENTIAL OF ACTIVATED SLUDGE FROM WWTP SUBOTICA“-CZEKUS BORIS

2. “EFFECT OF DIFFERENT SOURCES NUTRIENTS ON THE QUALITY SOYBEAN SEED”-CVIJANOVIĆ VOJIN

Radovi su podstakli  diskusiju na skupu koja je bila veoma pozitivna.

Naši student su istakli dobru saradnju studenata i profesora na Fakultetu za biofarming.

 

 

  
  
  
  

Asistenti Fakulteta za biofarming, MSc. Mirela Matković i MSc. Milan Stojšin, imali su priliku da učestvuju na seminaru pod nazivom: „2014 Seminar on Food Safety Management for Developing Countries“ koji se održavao u Narodnoj Republici Kini u trajanju od 9. oktobra do 7. novembra 2014. godine.

Seminar je organizovao Kineski nacionalni istraživački institut za hranu i industriju fermentisanih proizvoda (China National Research Institut for Food and Fermentation Industries – CNRIFFI), dok je Ministarstvo trgovineNarodne Republike Kine sponzorisalo ovaj seminar.

Naši bivši studenti, a sadašnji asistenti, su učestvovali na ovom prestižnom studijskom boravku uz preporuku dr Branislava Miščevića, redovnog profesora na Fakultetu za biofarming i uz svesrdnu pomoć i predusretljivost Milanke Stojaković, savetnika u Odeljenju za ekonomske odnose Privredne Komore Srbije, iMarije Ćulafić, savetnika u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji.

Kineska strana je obezbedila sve troškove u vezi putovanja, boravka, predavanja, avionskog prevoza u Kini, lokalnog transporta…

Impresije i zapažanja

(Mirela Matković i Milan Stojšin)

Na ovom prestižnom studijskom boravku učestvovao je 51 prestavnik iz devetnaest zemalja sveta.

Cilj seminara, a samim tim i cilj NR Kine, bilo je:

– Edukacija učesnika u oblasti upravljanja bezbednošću hrane, organske biljne i stočarske proizvodnje;

– Upoznavanje polaznika seminara sa načinom proizvodnje, proverom kvaliteta i ispravnosti hrane;

– Širenje znanja, odnosno, primena stečenih znanja u oblasti proizvodnje i bezbednosti hrane u zemljama u razvoju.

– Upoznavanje učesnika sa zakonskim regulativama iz ove oblasti koje se uspešno sprovode u Kini, a koje bi mogle da se sprovedu i u zemljama u razvoju;

– Prikaz Kine kao lidera u svetu u oblasti proizvodnje i izvoza hrane;

– Upoznavanje polaznika sa kulturom, jezikom, tradicijom i ekonomijom Kine.

Jednomesečni studijski boravak je organizovan u Pekingu, Taiyuanu (Provincija Shanxi) i Jinjiangu (Provincija Fujian).

Predavanja su održavana svakodnevno, osim nedelje i to u trajanju od 6 sati dnevno. Svakog dana predavanja su držala po dva predavača iz različitih oblasti.

Akcenat stavljen na sledeće lekcije:

– Zakonske regulative i standardi u proizvodnji hrane u Kini,

– Upravljanje bezbednošću hrane,

– Izazovi i strategije uvoza i izvoza bezbedne hrane u Kini,

– Organska proizvodnja,

– Genetski modifikovani organizmi i njihova detekcija u prehrambenim proizvodima,

– Toksičnost pesticida i rezidue pesticida u hrani,

– Kontaminacija hrane organskim zagađivačima,

– Razvijanje skrining metoda i njihova primena u nacionalnom planu za praćenje ostataka rezidua u animalnim proizvodima,

– Brzi test na prisustvo melamina u mleku.

 

Predavanja su vodili eminentni naučnici:

– Kineskog Nacionalnog istraživačkog instituta za hranu i industriju fermentisanih proizvoda (CNRIFFI),

– Kineskog Nacionalnog instituta za standardizaciju,

– Odeljenja za superviziju bezbednosti hrane (CFDA),

– Biroa za uvoz i izvoz bezbedne hrane (AQSIQ),

– Instituta za standarde kvaliteta i testiranje tehnologija za poljoprivredne proizvode (CAAS), – Nacionalne komisije za zdravlje i planiranje porodice,

Kao i profesori sa Minzu univerziteta iz Kine, Univerziteta u Pekingu, Kineske akademije nauka, Kineske akademije poljoprivrednih nauka, Šansi akademije poljoprivrednih nauka, Pekinškog internacionalnog kineskog koledža.

Organizatori su svakom učesniku obezbedili da sam izvrši eksperimentalnu analizu detekcije prisustva melamina u mleku. Posle incidenta sa prisustvom melamina u mleku za bebe koji se dogodio u Kini 2008. godine, (kada je umrlo 6 beba), kineska strana pridaje veliku važnost ovoj analizi, pa su nas stoga obučili da je samostalno sprovodimo.

Pored predavanja, učesnicima seminara su bile obezbeđene stručne posete:

 • Kineskom nacionalnom istraživačkom institutu za hranu i industriju fermentisanih proizvoda (CNRIFFI), – tu su smeštene laboratorije za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti hrane, alkoholnih pića, fermentisanih proizvoda, prehrambenih aditiva…

 • Institutu za resurse germplazme poljoprivrednih useva – polaznici su mogli da vide banku semena, laboratoriju za molekularnu biologiju, laboratoriju za analizu nukleinskih kiselina, laboratorije za kulturu tkiva, elektroforezu, PCR laboratoriju;

 • Industrijama slatkiša i sokova (Panpan Food Group, Golden Crown, Gongyuan Foods, Haocaitou Foods, Labixiaoxin Foods Industry Company, Fujian Qinqin Limited by Share Ltd, Fuma Food Company, – učesnici su upoznati sa celokupnim procesom proizvodnje i pakovanja proizvoda;

 • Istražvačkom institutu za testiranje kvaliteta i bezbednosti poljoprivrednih proizvoda (pri Sanši akademiji poljoprivrednih nauka) – gde su smeštene laboratorije za ispitivanje ostataka pesticida u hrani, mikrobiološke, pedološke i agrohemijske laboratorije.

 • Oglednim poljima (Sanši akademija poljoprivrednih nauka) – na ogormnim površinama zasnovane su ogledne parcele različitih biljnih vrsta. Takođe, izgrađeni su savremeni staklenici sa najsavremenijim podlogama za gajenje biljaka i najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, grejanje i osvetljenje.

 • Industriji mleka (Mengniu Dairy Company) – gde se proizvodi i organsko mleko.

 • Fabrici za proizvodnju mlečnih proizvoda za bebe (Clever Mama);

 • Istraživačkom institutu za resurse i zaštitu životne sredine.

Znamenitosti Kine

Organizatori su obezbedili polaznicima seminara posete najvažnijim znamenitostima Kine, kao što su: Temple of Haeven u Pekingu, Zabranjeni grad (Forbidden city), Kineski zid (The Great Wall), Stari grad – Pingyao, West Lake park u Jinjiangu, Choamsa Temple, Istočnokinesko more, Muzej brodarstva… Takođe, bili smo u prilici da odgledamo i akrobatsku predstavu u Pekingu koja nas je ostavila bez daha.

Radni zadaci i obaveze učesnika:

Polaznici seminara su imali svakodnevne radne zadatke čiji je cilj bio da predstave svoju zemlju – Country report, počev od kulture, tradicije, stanovništva, pa do poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, stanja na tržištu.

Cilj je bio da učesnici, slušajući predavanja i učeći od najboljih stručnjaka, sagledaju sve prednosti i nedostatke u proizvodnji i bezbednosti hrane u svojoj zemlji i da, sledeći njihove primere, pokušaju da preduprede proizvodnju i primene naučeno u oblasti bezbednosti hrane.

Svaka zemlja učesnik je imala zadatak da prikaže Summary Report, odnosno da sumira sva stečena znanja sa predavanja i studijskih poseta. Od svakog učensika se zahtevalo da naglasi šta je naučio sa predavanja i poseta iz oblasti koje su u okviru njegovog ličnog interesovanja, da ukaže na to kako će stečena znanja da doprinesu državi, instituciji u kojoj je zaposlen kao i njegovoj ličnoj karijeri.

Pošto smo mi zaposleni na Fakultetu za biofarming, naglasili smo da ćemo se potruditi da širimo stečena znanja i da naučeno prenesemo kolegama i studentima.

Predstavljanje Srbije i impresije domaćina i ostalih zemalja o Srbiji

Pored nas dvoje, Srbija je imala još četiri predstavnika. Bili smo iz različitih oblasti interesovanja, pa smo samim tim mogli da predstavimo našu zemlju na najbolji mogući način.

Imali smo priliku da Srbiju predstavimo kao zemlju sa velikim potencijalom kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane. Naročito ih je oduševilo to što Srbija, iako mala zemlja, ima veliki udeo površine pod poljoprivrednom proizvodnjom u ukupnoj površini teritorije. Kako smo mi studirali biofarming, odnosno organsku poljoprivredu, glavni akcenat smo stavili na značajnost organske proizvodnje.

Predstavili smo naš Fakultet i time istakli važnost uvođenja organske poljoprivrede u obrazovanje što je zainteresovalo i njihove profesore i ostale učesnike na seminaru, naročto zbog toga što ostale zemlje u razvoju nisu uvele ovaj vid obrazovanja.

Raduje nas to što ćemo ostati u kontaktu sa profesorima koju su otvoreni za saradnju i spremni da pomognu i daju savet. Kada smo im predstavili naša polja interesovanja i oblasti istraživanja ponudili su nam stipendiranje na doktorskim i postdoktorskim studijama na njihovim prestižnim Univerzitetima.

To su naučnici sa velikim iskustvom koji su radili na Univerzitetima širom sveta koji idu u korak sa naukom i najnovijim istraživanjima. Svi oni imaju predstavu o Srbiji, a neki od njih su već posetili našu zemlju i stekli lepe impresije o nama kao narodu.

NR Kina kao lider na globalnom tržištu je uvela sopstvene zakonske regulative u svim oblastima proizvodnje sa kojima je upoznala i nas učesnike, ističući važnost poznavanja zakona između država pogotovo kada je u pitanju uvoz, odnosno izvoz. Stoga smo imali priliku da uporedimo pojedine zakonske regulative sa ostalim zemljama što bi pomoglo u daljoj saradnji na tržištu u budućnosti s obzirom da je među učesnicima bilo najviše onih koji su zaposleni u Ministarstvu.

Interesantan je podatak da je NR Kina uvela 830 zakona i propisa koji se odnose na bezbednost, skladištenje, higijenu hrane, ostatke pesticida u hrani, aditive u hrani…

U Jinjiangu, centru industrijske proizvodnje, organizovan je Forum poslovne saradnje, na kojem nas je pozdravio gradonačelnik Jinjianga i na kojem su prisustvovali najeminentniji ljudi iz poslovnog sveta koji su na čelu najprestižnijih kompanija u Kini i sa kojima smo mogli da diskutujemo, razmenimo kontakte i ostvarimo saradnju.

Ljudi iz Kine i iz drugih zemalja su se zainteresovali za posetu našoj zemlji, fabrikama i Univerzitetima.

Zahvaljujući dugogodišnjem i istorijskom prijateljstvu Srbije i Kine, organizatori su pozvali Konzula Ambasade Repubilike Srbije u Narodnoj Republici Kini, Bojana Cvetkovića, da kao specijalni gost, održi govor na završnoj ceremoniji dodele sertifikata na kojoj su prisustvovali ljudi iz rukovodstva CNRIFFI-a, kao i ljudi iz Ministarstva trgovine NR Kine. Ovim su nam domaćini ukazali posebnu čast, s obzirom na to da je od svih zemalja učesnika, jedino predstavnik Ambasade Srbije imao priliku da prisustvuje ovoj ceremoniji.

Posetom našeg Konzula učinjen još jedan korak više ka uspešnosti predstavljanja Republike Srbije u Kini.

* * *

Domaćini su se maksimalno potrudili da nam obezbede prijatan boravak u njihovoj zemlji. Uspeli su da nam na najbolji način približe svoju tradiciju i kulturu. Pazili su na svaki detalj, ne postoji nijedna zamerka. Bilo je divno šetati velegradom kao što je Peking, posetiti druge gradove i znamenitosti. Voziti se žičarom do najlepšeg dela Kineskog zida do sada nam je bio samo san i nešto što smo mogli videti samo na televiziji.

Pobrinuli su se da nam pruže najkvalitetnija predavanja, gde su nam obezbedili i profesionalnog prevodioca, pa smo zahvaljujući tome imali mogućnost da diskutujemo sa predavačima koji nisu govorili engleski.

Domaćini su nam organizovali žurku dobrodošlice, izvodili nas u restorane najboljih hotela u Pekingu, Taiyuanu i Jinjiangu na večere, čime su nam omogućili da pored njihove kuhinje, upoznamo i kuhinje zemalja učesnika seminara. Takođe, organizovali su nam i oproštajnu žurku gde smo mogli da se provodimo uz muziku svih zemalja učesnica seminara.

Poznastva i prijateljstva koja smo stekli sa dragim ljudima širom sveta je nešto posebno u našim životima. Takođe, kontakti sa eminentnim stručnjacima i naučnicima iz Kine su nešto neprocenljivo za nas koji smo na početku karijere.

Zauvek ćemo se rado sećati svega što smo videli i doživeli u Kini.

Zanimljiv je podatak da se u Kini godišnje proizvede 540 miliona tona glavnih žitarica, 80 miliona tona mesa, preko 30 miliona tona mleka, 550 miliona tona povrća i 170 miliona tona voća, dok je broj velikih prehrambenih preduzeća dostigao preko 40 hiljada.

Sve ovo nam govori da je budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji, i to ne samo velikih zemalja kao što je Kina, nego i naše zemlje koja ima prostora da napreduje u ovoj oblasti…

Od srca se zahvaljujemo ljudima koji su nam omogućili učešće na ovom seminaru, naročito prof. dr Branislavu Miščeviću, koji nas je preporučio i koji je verovao u nas, kao i Milanki Stojaković i Mariji Ćulafić, bez čije se pomoći i predusretrljivosti se sve ovo ne bi realizovalo.

MSc Mirela Matković i  MSc Milan Stojšin

Megatrend univerzitet, Beograd

Fakultet za biofarming, Bačka Topola

 

 

Dokument preuzmite OVDE.

Preuzmite izveštaj OVDE.

Dvoje studenata Fakulteta za biofarming, Mirela Matković (druga na rang listi) i Milan Stojšin (šesti na rang listi), upisali su doktorske studije (budžetsko finansiranje) na Univerzitetu u Novom Sadu – Poljoprivredni fakultet.

Osim što su i na našem Univerzitetu bili najbolji, pokazali su da nastavljaju sa svojim usavršavanjem na najbolji način i čine nas veoma srećnim što imamo studente sa kojima se možemo ponositi.

http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2014/10/Agronomija.pdf

Urošević Dušan

Milosavljević Saša

Tomković Nemanja

Listu preuzmite OVDE.

Raspored preuzmite OVDE.

Raspored ispita preuzmite OVDE.

Studenti upisani na osnovne studije do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu najduže  do kraja skolske 2015/2016 godine (do 30.09.2016).

Ukoliko studenti ne diplomiraju do navedenog roka nastavljaju započete studije po novom studijskom programu, a na osnovu molbe koju podnose Studentskoj službi sa uverenjem o položenim ispitima.

Obaveštavamo studente da je krajnji rok za prijavu završnog rada, za ovu školsku godinu, ponedeljak 13.10.2014. bez obaveze upisa apsolventskog staža. Odbrana završnog rada bi trebala da se završi do kraja oktobra meseca.

Ukoliko student do tog roka ne prijavi završni rad onda je u obavezi da upiše apsolventski staž, odnosno produži status aktivnog studenta, i da tek tada pristupi odbrani Završnog rada.

Право на студентску стипендију  имају студенти високошколских установа, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог степена, који имају држављанство Републике Србије, који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања, који су према наставном програму високошколске установе на којој студирају положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,80 (девет 80/100) и који имају пребивалиште на територији Републике Србије. Право да конкуришу за стипендију имају студенти који уписују трећу и четврту годину студија.

Број студентских стипендија утврђен је према расположивим средствима у буџету Мегатренд универзитета, па ће у академској 2014/15 години Универзитет доделити, на свим институцијама, укупно до 30 стипендија најбољим студентима, и то:

Факултет за пословне студије Београд додељује 2 стипендије студентима струковних студија и 7 стипендија студентима основних академских студија;

Факултет за културу и медије Београд додељује 7 стипендија;

Факултет за право, јавну управу и безбедност Београд додељује 4 стипендије;

Факултет за међународну економију Београд додељује 3 стипендије;

Факултет за компјутерске науке Београд додељује 2 стипендије;

Факултет за уметност и дизајн Београд додељује 1 стипендију;

Факултет за пословне студије Вршац додељује 1 стипендију;

Факултет за пословне студије Пожаревац додељује 1 стипендију;

Факултет за пословну економију Ваљево додељује 1 стипендију;

Факултет за биофарминг Бачка Топола додељује 1 стипендију.

 

Потребна документа

Кандидат приликом пријављивања на конкурс подноси следећа документа: Пријаву (у слободној форми) и доказ о уписаном зимском семестру одговарајуће године студија и Уверење о постигнутом успеху у претходним годинама студија и Доказе о додатним критеријуми за доделу стипендија.

 

Рок за подношење докумената

Рoк зa пoднoшeњe приjaвa сa дoкaзимa o испуњeнoсти услoвa je 8 дaнa oд дaнa oбjaвљивaњa кoнкурсa на сајту Универзитета.

Неблаговремена, непотпуна и поднета од неовлашћених лица, достављена kонкурсна документација неће бити разматрана.

 

Критеријуми за утврђивање редоследа кандидата

Редослед кандидата за доделу студентских стипендија утврђује се на основу успеха оствареног у претходном школовању и додатних критеријуми на основу којих ће Комисија за доделу стипендија Мегатренд универзитета вршити рангирање, додатни критеријуми за доделу стипендија су:

Освојене награде у научној, стручној или уметничкој области

Објављен научностраживачки рад

Истицање у ваннаставним активностима

Друштвено одговорно деловање

Промоција вредности Мегатренд универзитета

Испитни рок полагања последњег испита

 

Рангирање се врши на основу достављене документације.

 

Поступак

Кандидат за добијање студентске стипендије подноси пријаву с потребном конкурсном документацијом Комисији за доделу стипендија Мегатренд универзитета.

Комисија за доделу стипендија Мегатренд универзитета утврђује предлог ранг листе кандидата и доставља одговарајућој високошколској установи на којој су уписани кандидати за добијање студентске стипендије.

 

Сваки кандидат има право приговора на предлог ранг листе у року од 3 дана од дана објављивања одговарајућег предлога ранг листе на сајту високошколске установе у коју је уписан.

Кандидат подноси приговор Комисији за стипендије, преко високошколске установе на којој је уписан.

Приговор мора бити образложен, односно уз њега мора бити достављена одговарајућа документација. Приговор који није образложен, односно уз који није достављена одговарајућа документација неће се разматрати.

Високошколска установа, у року од 2 дана од дана истека рока за подношење приговора, сачињава списак кандидата који су поднели приговоре и доставља га са документацијом Комисији за стипендије.

Комисија за стипендије разматра приговоре и утврђује коначну ранг листу кандидата, која се објављује на сајту Универзитета и сајту високошколске установе.

Ректорат Мегатренд универзитета, у року до 3 дана по истеку конкурсног рока, доноси одлуку о додели студентских стипендија за школску 2014/2015 годину на основу коначне ранг листе кандидата.

На основу одлуке Ректората Мегатренд универзитета о додели студентских стипендија, студент добија одлуку о стипендирању са Мегатренд универзитетом. Стипендија се додељује без обавезе враћања.

Стипендије ће бити додељене у октобру, када званично почиње школска 2014/15 година. Напомињемо да ће студентима који уплате школарину, а у међувремену остваре право на стипендију, бити враћена уплаћена средства.

Приjaвe сa дoкaзимa o испуњeнoсти нaвeдeних услoвa пoднoсe сe Meгaтрeнд унивeрзитeту, Бeoгрaд, Нoви Бeoгрaд, Булевар уметности 29, канцеларија 19 сa нaзнaкoм „Зa кoнкурс за доделу студентских стипендија за школску 2014/15“.

Контакт особа: Љиљана Којовић

 

Додатне информације о праву на студентску стипендију можете добити:

Факултет за пословне студије Београд- Информације: 011/220 30 29, 220 30 24, 214 54 64.

Факултет за културу и медије Београд-Информације: 011/220 30 29, 220 30 62, 214 54 64.

Факултет за право, јавну управу и безбедност Београд -Информације: 011/214 54 64, 2092 135, 220 30 29.

Факултет за међународну економију Београд -Информације: 011/214 54 64, 209 21 02, 220 30 29.

Факултет за компјутерске науке Београд -Информације: 011/214 54 64, 209 21 39, 220 30 29.

Факултет за уметност и дизајн Београд -Информације: 011/213 83 96, 214 76 73.

Факултет за пословне студије Вршац -Информације: 013/800 173, 013 / 800 174.

Факултет за пословне студије Пожаревац -Информације: 012/555 234, 012 / 557 123.

Факултет за пословну економију Ваљево -Информације: 014/221 539, 293 270, 293 271.

Факултет за биофарминг Бачка Топола-Информације: 024 / 712 209, 024 / 718 515.

 

Kalendar nastave i ispita preuzmite ovde.

Plan rada preuzmite ovde.

Raspored preuzmite ovde.

Poziv preuzmite ovde.

ФАКУЛТЕТ

ЗА БИОФАРМИНГ БАЧКА ТОПОЛА

Број:

673/14

Датум:

27.08.2014.

БЕОГРАД

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ

НОВИ БЕОГРАД

ФАКУЛТЕТ:

Факултет за биофарминг

СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ:

Mастер академске студије-биофарминг

(навести: дипломске академске или специјалистичке студије)

Извештај Комисије за оцену завршног мастер рада и завршни мастер рад кандидата Чичовачки Горан

под називом

Кретање бројног стања дивљачи у ловачком удружењу“Западна Бачка” у зависности од климатских услова у последњој деценији

дати су на увид јавности у року од 7 дана у Библиотеци Факултета ,

за биофарминг

Бачка Топола

Мегатренд универзитета,

Маршала Тита 39

(адреса Факултета)

сваког радног дана од 09.00 до 15.00 часова.

Секретаријат Факултета

 

ФАКУЛТЕТ

Факултет за биофарминг

Број:

675/14

Датум:

27.08.2014.

БЕОГРАД

МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТ

НОВИ БЕОГРАД

ФАКУЛТЕТ:

ЗА БИОФАРМИНГ

СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ:

Мастер академске студијебиофарминг

(навести: дипломске академске или специјалистичке студије)

Одбрана завршног мастер рада кандидата

Агнеш Николић

под називом

Значај мотивације и организационе социализације за стратегијски менаџмент, Студија случаја : АД Шећерана Сента

одржаће се на Факултету

за биофарминг

Мегатренд универзитета,

у

Петак 29.08.2014.

у

16,00 ч

часова, у сали

I

на

(дан, датум)

(време)

адреси

Бачка Топола, Маршала Тита 39

(адреса Факултета)

Секретаријат Факултета

 

Studenti Fakulteta za biofarming iz Bačke Topole (Biljana Stamenković i Marija Golubović) imale su priliku da odu u Republiku Kinu i prisustvuju seminaru po nazivom„2014 Seminar on Fruit Processing and Comprehensive Utilization for Developing Countries“, koji je organizovala Republika Kina, Nacionalni istraživački institut za hranu i industriju fermentisanih proizvoda – Ekonomsko odelenje ambasade Republike Kine u Beogradu, od 23. Jula do 21. Avgusta 2014. godine.

Na predlog prof.dr. Branislava Miščevića, profesora Fakulteta za biofarming i uz svesrdnu pomoć Milanke Stojaković, savetnika u Odelenju za ekonomske odnose Privredne Komore Srbije, dve naše studentkinje su otišle na ovo jedinstveno studijsko putovanje.

Svi troskovi u vezi putovanja, boravka, prisustva seminaru, predavanja, avionski prevoz u Kini tokom seminara, lokalni transport i sl. plaćeni su od strane kineskih partnera.

Impresije i zapažanja (Biljana Stamenković i Marija Golubović)

Seminaru je prisustvovalo 25 predstavnika iz četrnaest zemalja.

Cilj seminara je bio:

 • Informisanje sa novim tehnologijama u preradi voća u Kini;
 • Edukacija učesnika seminara sa uspešnim načinima proizvodnje, zaštite i prerade voća u Kini;
 • Načini korišćenja sirovine (svežeg voća) do finalnog proizvoda i plasmana na tržište;
 • Prikaz Kine kao vodećeg lidera u proizvodnji i preradi voća u svetu;
 • Upoznavanje istorije, kulture, ekonomije i ostalih oblasti u Kini;
 • Kina kao zemlja u cilju spajanja kultura i vera na svojim prostorima.

Period boravka u Kini tokom seminara beleže boravci u: Pekingu, Putianu, Fuzhou (Provincija Fujian), Beihai i Nanningu (Provincija Guangxi).

Predavači su bili profesori China Agricultural University i stručnjaci u oblasti proizvodnje, zaštite, prerade voća. Održano je oko 70 sati stručnog predavanja.

U stručnom delu seminara obezbeđen je obilazak plantažama citrusa, obilazak fabrika za preradu manga, papaje, ananasa, limuna, pečuraka, poseta botaničkoj bašti, staklenicima za proizvodnju organskog voća i povrća, Institutu za sanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, kompaniji za proizvodnju grožđa i vina, fabrici za sušenje i zamrzavanje voća (jedinstvena tehnologija u svetu).

Tokom seminara vršene su posete: Muzeju brodarstava, muzeju tehnike i naučnih istraživanja, poseta Tian’anmen Square, obilazak Kineskog zida i drugih znamenitosti prilikom boravka u drugim gradovima.

Učesnici seminara imali su stalne zadatke: Predstavljanje svoje zemlje-Country Report, prikaz proizvodnje u svojim zemljama, odgovore na brojna pitanja predavača koja su usmerena na poljoprivredu i prerađivačku industriju svojih zemalja.

Kina kao jedna od vodećih zemalja u proizvodnji, preradi i plasmanu voća svoje potencijale usmerava na organsku proizvodnju. Od ukupne proizvodnje voća i povrća u Kini 60% se organski uzgaja i imaju za cilj da povećaju takvu vrstu proizvodnje.

Predstavljanje Srbije:

Srbiju smo predstavili kao zemlju sa velikim potencijalom za organsku proizvodnju. To je imalo posebno interesovanje zvaničnika i ostalih učesnika seminara.

Ovo je bila prilika da se Srbija prikaže kao mogući partner Kini. Obostrano smo razmenjivali iskustva i dve kompanije su iskazale želju da ih upoznamo sa našim naučnim i ostalim potencijalom, sa ciljem plasmana svoje nove tehnologije za preradu kod nas, što bi za rezultat imalo da voće kao sirovinu koristimo u prerađivačke svrhe, a ne za izvoz. Određene voćne kulture su pobudile veliku pažnju.

Srbija je imala 4 predstavnika. Dva predstavnika smo bile nas dve, koje smo završili studije i nastavile dalje usavršavanje na doktorskim studijama Fakulteta za biofarming u Bačkoj Topoli.

Zbog samog obrazovanja u oblastima organske poljoprivrede, to je imalo najveći odjek. Učesnici seminara su većinom bili iz oblasti poljoprivrede. Međusobno smo razmenjivali iskustva.

Srbija je zauzela primat u predstavljanju i zavredela posebnu pažnju. U Kini, kao i ostalim zemljama učesnicama, nije se znalo mnogo o Srbiji kao proizvođaču organske hrane. Iznenađenje je izazvalo prikazivanje stručnosti i znanja iz pomenute oblasti. Fakultet za biofarming je zainteresovao prisutne, razmenjeni su kontakti i pokazana je zainteresovanost za dolazak u Srbiju.

Organizovanost seminara je protekla na najvišem nivou. Kineski predstavnici su pokazali da zaista umeju da ovako veliki skup isprate do kraja, bez propusta. Pored stručno-obrazovnog cilja omogućeno nam je učenje kineskog jezika, kaligrafija, Tai Chi (kineska borilačka veština), obilazak mesta gde je održana olimpijada, poseta velikom teatru u Pekingu prikazom akrobatskih veština i praćenjem filma u 4D projekciji.

Domaćini su približili svoju kuhinju i svoje specijalitete gostima seminara, ali nije izostala ni poseta restoranima sa kuhinjama koje su karakteristične za zemlje učesnika seminara. Domaćini su organizovali svečane večere u čast dobrodošlice i čast zahvalnosti što smo ispoštovali njihov plan i program. Slobodne sate smo provodili u obilascima važnijih znamenitosti u Pekingu i drugim gradovima do kojih smo išli avionom u društvu organizatora. Obezbeđen je bio prevod na engleski jezik, jer veliki deo sručnjaka u Kini govori isključivo svojim jezikom.

Živeti u Kini više od mesec dana sa ljudima različitih vera, običaja i kulture je veliko iskustvo. Steći nova poznanstva i ostati u kontaktu sa poljoprivrednim stručnjacima iz drugih zemalja je nemerljivo blago. Nismo imali ni jedanu zamerku domaćinima.

Predstavili su sebe ne samo kao najveća zemlja, već i kao ljudi sa velikim srcem. Kineski narod nema vremena za odmor. Njihovo zadovoljstvo je rad. Interesantan je podatak da Kina poseduje 7% ukupne obradive površine u svetu, ali da im je potrebno 25% da bi zadovoljili svoj razvojni cilj i strategiju. To govori da Kina svoj razvojni put usmerava na poljoprivredu.

Prisustvom ovom seminaru i boraveći u Kini, potvrdili smo svoje mišljenje da Srbija svoju perspektivu mora graditi u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije. Poseban akcenat mora biti na organskoj poljoprivredi, jer to je budućnost opstanka, ne samo nas, nego i sveta.

Impresije domaćina i ostalih zemalja o Srbiji :

Ocenjeni smo kao zemlja sa odličnim predstavnicima. Zadovoljstvo je bilo čuti to od njih.

Mnogi, do tada, nisu imali podatke o Srbiji i položaju Srbije ni na karti sveta.

Zahvaljujemo se Fakultetu za Biofarming što nam je omogućio visoko obrazovanje i znanje, kojim smo mogla da dominiramo.

Zahvaljujemo se Univerzitetu Megatrend u čijem sistemu je naš Fakultet, na kome (Biljana Stamenković) radim svoju doktorsku disertaciju.

Na završnoj ceremoniji, zvanično nam je uručen Sertifikat o uspešnom pohađanju seminara.

MSc Biljana Stamenković, BSc Marija Golubović

Univerzitet Megatrend,

Fakultet za biofarming, Bačka Topola,

Srbija

 

 

Megatrend univerzitet- Fakultet za biofarming učesnik je u projektu  “AGRIVOC” broj 530184- TEMPUS -1-2012-1-PS- JPCR od 01.10.2012. godine.

U skladu sa zahtevima i programom projekta, a u cilju poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa,  u smislu sticanja praktičnih znanja i iskustava, izvršena je reforma kurikuluma predmeta: Mikrobiologija, Mlekarstvo, Integralna zaštita biljaka i Specijalno biopovrtarstvo.

Originalni naučni rad pod naslovom „Effect of seeding rate on grain quality of winter wheat“, autora Veselinke Zečević, Jelene Bošković, Desimira Kneževića i Danice Mićanović, objavljen je u istaknutom međunarodnom časopisu „Chilean Journal of Agricultural Research„, vol. 74 (1), 23-28, 2014. godine. Dostupan na: http://www.chileanjar.cl/journal.php?V=74&I=1

Dokument na srpskom preuzmite ovde.

Dokument na engleskom preuzmite ovde.

OBAVEŠTENJE

 

Dr Branislav Žeželj braniće dana 01.03.2014. godine, u 12,00 h, doktorsku disertaciju  pod nazivom “Metode kompleksnih zasoljenih višeslojnih-anizotropnih zemljišta aridnih i semiaridnih regiona, sa aplikacijom na ekvivalentna zemljišta i uslove u Srbiji ” na  Fakultetu za  biofarming, Bačka Topola, Maršala Tita 39. Svečana sala.

 

Sekretarijat Megatrend Univerziteta

OBAVEŠTENJE

 

Izveštaji Komisija za ocenu master radova i master radovi kandidata:

 1. Đumić Draško pod nazivom “ Uticaj mikrobiološkog đubriva na morfološke osobine i prinos pasulja (Phaselus vulgaris) ”.
 2. Milorad Knežević pod nazivom “ Model optimizacije investicije i troškova proizvodnje u mini vinariji srednje poljoprivredne škole „Borislav Mihajlović-Mihiz”

dati su na uvid javnosti  u Biblioteci  Fakulteta za  biofarming, Bačka Topola, Maršala Tita 39, svakog  radnog dana od 9 ,00 časova do 14,00 časova,

 

Sekretarijat Fakulteta za biofarming

Dokument preuzmite ovde.